Havuz Tuzu –  Sodyum Klorür (NaCl)

Havuz Tuzu Nedir?

Havuz tuzu diye nitelendirilen bu tuz aslında herkesin bildiği tuzdur. Sadece farklı işlemlerden geçerek paketlenmektedir. Yüzme havuzlarında virüs, bakteri, yosun oluşumunu engellemek için başta gelen dezenfekte ürünü klordur. Klor elementinin sembolü Cl’dir. Tuzun (sodyum klorür) formülü ise NaCl ‘dir. Tuzdan klor üretimini sağlayan cihaz ise tuz klor jeneratörleridir. Bu cihazlar havuza atılan tuzu elektroliz işlemi ile Na-Cl ayrıştırarak havuzun ihtiyacı olan kloru üretmektedir. Klor iyonları havuz suyuyla reaksiyona girerek hipokloröz aside dönüşür. Hipokloröz asidin faydası, klor tabletlerine benzer ancak çok daha yumuşak bir şekilde performans gösterir. Ayrıştırılan NaCl iyon halinde bulunduğu için su içerisindeki tuz kaybolmaz ve sürekli döngüde serbest klor üretimi devam eder. Bu sayede havuzda sürekli olarak bir dezenfeksiyon sağlanmaktadır.  Granül veya tablet formda havuz tuzları mevcuttur.

Havuz Tuzu Ne İşe Yarar?

Havuz besleme hattına Tuz klor jeneratörü montaj edilir ve hücre içerisinde bulunan titanyum plakalara belli aralıkla elektrik gönderilir, havuz suyunda çözünmüş olan tuz elektrik akımının etkisiyle ortaya çıkan kimyasal ayrışmada klor gazı ortaya çıkar. Bu sayede sürekli olarak dezenfeksiyon sağlanmaktadır. Düşük klor seviyesinde meydana gelen bakteri, virüs ve inorganik kirliliğin önünü geçilir.

Faydaları

Yüksek klora bağlı alerjik reaksiyonlar, göz ve cilt tahrişleri, solunum yolu rahatsızlıkları, giysiler ve saçlar üzerinde beyazlatma etkileri gözlenmez. Havuzda yüksek veya düşük klorun etkileri ortadan kalkar. Düzenli olarak klor üretimi sağladığından havuz bakım, denetim ve kimyasal malzeme maliyetleri minimum seviyeye düşer. Havuz bakımına minimum seviyede zaman ayırmak istiyorsanız, Tuz klor jeneratörünün yanına pH dozaj sistemini de kullanmanızı şiddetle öneriyoruz.

prohavuz-havuz-tuzu-fiyat

Granül Formda Tuz

havuz-tuz-tablet-prohavuz-satıış

Tablet Formda Tuz

Havuza Ne Kadar Tuz Atılır?

Havuzun ihtiyacı olan tuz (sodyum klorür) havuz su hacmine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Havuz dezenfeksiyonun doğru bir şekilde çalışması için, her 1 m3 suya yaklaşık 4-6 kg oranında tuz ilave edilmelidir.

Örneğin;

5x10xh:1,5 m ölçülerinde bir havuzunuz var ise,

5x10x1,5= 75m3 Havuz su hacmi

75×5 = 375 kg havuzun yıllık tuz ihtiyacıdır.

(Denge deposunda bulunan suda dahil edilmelidir.)

Elde edilen bu çözelti, deniz suyundan 9 kat daha düşük bir tuzluluk oranına sahiptir.

Havuza neden tuz atılır sorusunun cevabını verdiğimize göre, havuz ölçülerinizi bizimle paylaşarak kaç kilogram tuz ihtiyacınız var öğrenip, 1.sınıf rafine (arıtılmış) havuz tuzunuzu sipariş edebilirsiniz.  7/24 whatsapp (tıklayıp) hattından siparişinizi kolayca oluşturabilirsiniz.